top of page

Visie van een podoloog op het menselijke lichaam

Als podoloog kom ik elke dag in contact met het menselijke lichaam. Is het niet bij patiënten in de praktijk dan is het bij mezelf.


Keer op keer ben ik onder de indruk over hoe het menselijk lichaam er steeds in slaagt om zichzelf te genezen/herstellen.Eens een ander verhaal


Zo had ik deze week een patiënte op bezoek met een wel heel speciaal verhaal. Ze wist me te vertellen dat ze dit jaar een val had gemaakt waarbij ze een tand verloren was. Toen ze arriveerde in de afdeling spoed vroegen ze haar: “Heb je de tand nog?”. “Ja hoor, hier in m’n zak”. Waarop geantwoord werd: “Je zou de tand moeten teruggeplaatst hebben”. Mevrouw wist niet wat ze hoorde. “Terugplaatsen, kan dit zomaar dan?”. Hierop werd enthousiast gereageerd met een “Ja, hoe sneller hoe beter, het lichaam kan een tand terug aanvaarden”. Zo geschiedde. Na een kleine ingreep werd de tand teruggeplaatst in de hoop dat deze terug zou aanvaard worden door het lichaam.

En jawel… weken later voelde mevrouw dat de tand terug gehecht was aan het gebit. We zijn nu enkele maanden verder en nog steeds zit die stevig vast.


Tanden en voeten?


Nu kan je jezelf wel afvragen: ‘wat heeft dit te maken met de voeten?’.

Wel, inderdaad… niet veel. Maar wat voor mij zo interessant is aan dit verhaal is dat ons lichaam tot heel veel in staat is. Via een kleine ingreep waarbij zo min mogelijk invasief gewerkt werd, heeft het lichaam toch een ‘ontvreemd’ gegeven terug kunnen aanvaarden. Dit is hoe ik zooltherapie ten opzichte van het lichaam ook bekijk.

Via kleine bijsturingen verwerkt in de zool zal het lichaam hierop anders gaan reageren

Zooltherapie


Wanneer gestart zal worden met zooltherapie is het ook een vreemd, klein object onder de voeten welke toch een aantal veranderingen teweeg kan brengen. Via kleine bijsturingen verwerkt in de zool zal het lichaam hierop anders gaan reageren. Spieren krijgen andere prikkels, botten reageren anders en zo zal ook het zenuwstelsel uitgedaagd worden. Door deze kleine veranderingen zal de biomechanica van het lichaam aangepast worden en is er een kans op genezing van zowel acute als chronische blessures.Denk je na het lezen van deze blog dat podologische zolen jou verder zouden kunnen helpen? Geef me gerust een seintje via het online contactformulier of telefonisch op het nummer 0476/73.18.26.Comments


bottom of page