top of page

Kan ik bij een podoloog terecht zonder voorschrift van huisarts of specialist?

Wekelijks krijg ik de vraag of een podoloog vrij bezocht kan worden of een voorschrift nodig is. Wat natuurlijk een zeer terechte vraag is.



Sinds 2016 is het beroep van een podoloog een erkend beroep (wat wil zeggen dat niet zomaar iedereen zich ‘podoloog’ mag noemen).

Toch is geen voorschrift nodig van huisarts of specialist. Tot voor kort vroegen sommige mutualiteiten een voorschrift van specialist voor terugbetaling van podologische zolen. Maar sinds 2022 vraagt geen enkele mutualiteit nog een voorschrift voor terugbetaling van podologische zolen (zie pagina terugbetaling voor meer informatie hierover).



Wanneer ga ik op consultatie bij een podoloog?


Iedereen is vrij om een podoloog te bezoeken. Wil je graag weten hoe je gangpatroon is? Weet je niet goed welke schoenen nu precies goed zijn voor jou? Heb je net nieuwe loop- en/of sportschoenen maar merk je toch op dat ze niet zo goed zitten? Heb je last van je knieën, je heupen en/of je rug dan kan een ganganalyse veel inzichten geven. Ook wanneer je als ouder vragen hebt bij het gangpatroon van je kind kan je vrijblijvend bij een podoloog terecht. Hierbij zal rekening gehouden worden met verschillende factoren (de groei van het kind, fysieke belasting, welke schoenen gedragen worden, etc... ). Indien uit het onderzoek blijkt dat zolen aan te raden zijn, dan zal dit altijd in overleg gebeuren met zowel de ouder als met het kind.



Holistische visie


Als podoloog benader ik het lichaam met een holistische visie (wat zoveel wil zeggen dat ik uitga van het principe dat alles met elkaar verbonden is).

Je kan dus gelijk wanneer naar een podoloog. Ook preventief is het zeer interessant. Zeker ter voorbereiding van een sportprestatie. Wil je graag een marathon lopen? Was het altijd al je droom om eens de dodentocht mee te wandelen? Of wil je graag meer beginnen bewegen maar wil je weten of je lichaam het wel zal aankunnen? Ook dan kan een podoloog vele inzichten geven.



Samenwerking met meerdere disciplines


Door een holistische benadering te handhaven is er een multidisciplinaire aanpak binnen mijn praktijk. Dit wil zeggen dat de oorzaak van klachten vaak niet door 1 discipline kunnen verholpen worden, maar meerdere inzichten tot een positief resultaat kunnen leiden. No quick fix here.



Na een podologisch onderzoek zal gezocht worden naar de best passende behandeling(en) en/of therapieën. Na verslaggeving naar arts/specialist zal gekeken worden welke discipline een meerwaarde kan zijn voor verder herstel.

In mijn praktijk zal ik vaak doorverwijzen naar kinesitherapie, osteopathie, fasciatherapie, bewegingscoach, etc... . Ook deze disciplines kunnen een verslag ontvangen van het podologisch onderzoek.


Merk je na het lezen van deze blog dat een podologisch onderzoek je meer antwoorden kan geven of heb je nog vragen, neem gerust contact met mij op via het online contactformulier of telefonisch via het nummer 0476/73.18.26



bottom of page