top of page

Niet elke hielpijn is een hielspoor


Waarom is niet elke hielpijn een hielspoor?



Regelmatig komen patiënten bij mij terecht na de diagnose ‘hielspoor’ en blijken steunzolen nodig. In deze blog ga ik dieper in op waarom niet elke vorm van pijn in de hiel ook effectief een hielspoor is.




Wat is een hielspoor?


Wanneer iemand met een hielspoor te maken heeft, kan dit enkel vastgesteld worden na medische beeldvorming en een grondig klinisch onderzoek. Een hielspoor is namelijk een benige vervorming van het hielbeen dat zit te duwen in de weke delen onderaan de hiel.


Het is een reactie van het lichaam op teveel spanning op de bindweefselplaat onderaan de voet. Deze spanning is vaak een gevolg van een belemmerde afrol en een te hoge spanning in de achillespees. Wanneer deze beide te lang aanwezig zijn, zal eerst de bindweefselplaat in reactie gaan. Indien er niet tijdig ingegrepen wordt, dan zal het hielbeen gaan reageren door te ‘groeien’, wat dan het befaamde ‘hielspoor’ is. (Beeld je de sporen van cowboylaarzen in die duwen in de zij van het paard om vooruit te gaan). Om ontspanning te geven aan de weke delen t.h.v. de hiel worden vaak steunzolen en kinesitherapie voorgeschreven. Deze beide therapieën geven heel veel verlichting en positieve genezing. Het benige deel van de hiel kan met shockwave therapie behandeld worden.

Wanneer wel op tijd ingegrepen wordt, dan kunnen oefeningen vaak al genoeg zijn. Soms zijn functionele zolen nodig om dat extra duwtje te geven naar juiste spierwerking. Hierdoor is de kans op vervorming van het hielbeen veel kleiner.




Wanneer het geen hielspoor is


Af en toe komen patiënten in de praktijk met de diagnose van hielspoor en merk ik bij klinisch onderzoek dat hier helemaal geen hielspoor aanwezig is. Vaak gaat dit dan over de fase wanneer de bindweefselplaat in reactie is, maar (nog) geen vervorming aanwezig is van het hielbeen.





Occasioneel merk ik tijdens het klinisch onderzoek dat ook dit niet het geval is. Maar wat is het dan wel?

Wel, dan gaat het vaak over een ontsteking van een pees die dichtbij deze bindweefselplaat loopt, maar door verkeerde -natuurlijke- schokbreking te hard moet gaan werken. Deze zal beginnen reageren en geeft vaak dezelfde symptomen als het gekende ‘hielspoor’. Voor ons als podoloog is dit een belangrijk verschil. Zeker naar verder verloop van het gangpatroon in de stijgende keten (welke effecten zijn aanwezig in enkel, knie, heup en rug). Ook naar zooltherapie is dit een zeer belangrijk verschil. Podologische zolen zijn altijd op maat gemaakt op de voeten en gangpatroon van de patiënt zelf. Hierbij is het belangrijk om goed na te gaan wat nu de oorzaak is van de hielpijn en niet direct uit te gaan van hielspoor.


Denk je na het lezen van deze blog dat podologische zolen jou verder zouden kunnen helpen? Geef me gerust een seintje via het online contactformulier of telefonisch op het nummer 0476/73.18.26.









bottom of page