top of page

Achteruit wandelen

Hoe het achteruit wandelen je ook vooruit kan helpen ...


Wil je vooruit, ga dan eens achteruit!


Wandelen; het is een dagelijkse beweging die bij de meeste onder ons gebeurt zonder dat we er ons bewust van moeten zijn. We leren het onszelf aan zonder er ons iemand zegt hoe we het moeten uitvoeren.

Sinds een 3-tal jaar zijn we er ons meer van bewust hoe belangrijk het is om te kunnen/mogen wandelen (ik zal maar niet opnieuw over die lockdowns beginnen 😉). Die bewustwording is er eentje waar ik enorm gelukkig van word!




Reeds enkele jaren geef ik vaak het advies om (achteruit) te wandelen. Het heeft zoveel voordelen. Zowel tijdens revalidatie of behoud van kracht in lichaam als het mentale aspect geeft wandelen een positief effect op lichaam en geest. Al sinds de jaren ’90 is er wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het achteruitwandelen.

Tijdens achteruit wandelen zullen we bepaalde spieren meer gaan gebruiken die we tijdens een voorwaartse beweging minder gaan gebruiken. Door deze uitdaging zullen niet enkel de spieren maar ook ons zenuwstelsel geprikkeld worden op een andere manier. Dit zal mede zorgen voor verhoogde zuurstofopname wat bevorderlijk is voor een goede spierwerking.



Wetenschappelijk onderzoek


Rugklachten

In 2011 is er een studie uitgevoerd bij 5 atleten die lage rugklachten hadden. Hierbij hebben ze de atleten een achteruit wandelschema gemaakt waarbij ze 3x/week, 3 weken lang het schema 10-15 minuten moesten uitvoeren. Hierbij waren de resultaten dat zowel de pijn veel minder was als de bewegingsvrijheid in de rug die ze hadden veel hoger lag dan 3 weken ervoor (Dufek et al.).




Betere stabiliteit

Verder toont een studie van de KU Leuven ons ook dat er verhoogde stabiliteit/balans is wanneer we aan achteruitwandelen doen. Dit voornamelijk in trainingsvorm. Onze hersenen worden extra uitgedaagd. Dit wil zeggen dat tijdens het achteruit wandelen er een hogere stabiliteit controle aanwezig is die tijdens het vooruit wandelen minder aanwezig is. Wat zoveel wil zeggen dat het een grotere taak voor ons lichaam is om achteruit te bewegen dan vooruit binnen het perspectief over controle hebben van het bewegen (Hoogkamer et al.).





Diabetes mellutis


Studies uitgevoerd bij patiënten met diabetes mellutis type 2 tonen ook dat de drukken onder de voorvoeten significant verminderd zijn na een training van 12 weken, 3x per dag 10-15 minuten achteruit wandelen. Dit wil zeggen dat er betere spierwerking is opgetreden van de voorste onderbeen- en voetpieren. Wat bij een diabetes patiënt zeer belangrijk kan zijn n.a.v. wondgenezing of verhoogde kans op wonden t.h.v. de voetzool (Xingguang Zhang et al.).





Knie klachten


Tenslotte zijn er meerdere studies die voornamelijk het effect van het achteruitwandelen hebben getest op de knie. Daaruit komt vaak het resultaat dat bij lange afstandslopers die last hebben van voorste knieklachten (runners knee, jumpers knee, pattelapees ontsteking, …) het achteruitwandelen ervoor zorgt dat er een betere balans is tussen de voorste dijbeenspieren en de achterste. De voorste dijbeenspieren zullen bij achteruit wandelen meer getraind worden om tijdens het vooruit wandelen de schokken bij eerst contact met de grond beter op te vangen (Roos PE et al.).


En zo zijn er nog veel studies die verschillende voordelen weergeven over het achteruit wandelen.



Keep on walking the way your body wants you to go.



Ook Radio 1 had hier onlangs aandacht voor. Op 06/12/2022 was het een gespreksonderwerp binnen het programma 'Nieuwe Feiten'. Hier kan u de opname terugvinden (vanaf 23:25 min. gaat het over het achteruit wandelen). Alvast veel luisterplezier!



Merk je na het lezen van deze blog dat een podologisch onderzoek je meer antwoorden kan geven of heb je nog vragen, neem gerust contact met mij op via het online contactformulier of telefonisch via het nummer 0476/73.18.26




bottom of page